המרכז האוניברסיטאי לנוער - אוניברסיטת בר-אילן
המרכז האוניברסיטאי לנוער

ימי עיון במדעי המוח

הזמנת יום עיון

מוח ושפה

שפה היא תופעה אנושית ייחודית. בואו לגלות כיצד אפשר להציץ לתוך המוח האנושי ולחקור את אופן פעולתו דרך חלון השפה!

בחלק הראשון של המפגש, ניחשף למידת המורכבות העצומה של השפה האנושית. באמצעות הדגמות מרתקות, נגלה שאנחנו יודעים דברים מסוימים על השפה, מבלי להיות מודעים להם כלל. ננסה להבין מדוע ילדים מצליחים בקלות רבה לרכוש את שפת אימם, ומדוע מבוגרים מתקשים כל כך ברכישת שפה שנייה. בנוסף, נדבר על איך מילים חדשות נולדות, על דו-משמעות, על מבנים תקינים ולא תקינים בשפה – ונראה כיצד כל אלה מרמזים על כך שיש במוחנו מנגנון ביולוגי מוּלד ליצירת שפה ולהבנתה.

בחלקו השני של המפגש, נעמיק וניכנס לנבכי המוח. נדבר על האנטומיה של המוח ועל הקשר בין מבנים מסוימים במוח לשפה. נלמד על האופן שבו פגיעות במוח מתבטאות בפגיעות לשוניות וכיצד ניתן להסיק על הפגיעות הללו מהתבוננות בהתנהגות הלשונית של הפציינטים. ננסה להבין מדוע חלקו השמאלי של המוח מעורב בצורה דומיננטית יותר בהפקת השפה ובהבנתה, וניחשף לשיטות שונות המאפשרות לחוקרי מוח מודרניים להציץ לתוך מוחו של נבדק בזמן שהוא מבצע מטלות לשוניות.

אז בואו לשמוע על תחום מחקר מודרני, במסגרת הרצאה נגישה ואינטראקטיבית, החושפת כיצד דווקא הדברים שנראים לנו פשוטים – מעידים יותר מכול על המורכבות האדירה של המוח האנושי.

לראות ולשמוע

איך החושים שלנו עובדים? לראות ולשמוע.
חלק נרחב ממוחנו מיועד לקליטה ולפענוח של העולם סביבנו. יחדיו נגלה את יופיו של המוח האנושי באמצעות החלונות החושיים שלנו. בחלק הראשון של המפגש, ניחשף למבנה מערכת הראייה. ננסה להבין איך אנו תופסים את העולם הנראה סביבנו ואם יש לנו “יכולות על” בכל הנוגע לזיהוי פרצופים. ננצל את הידע שלנו על המערכת ונראה איך ניתן “לרמות” את המוח ולחוות אשליות אופטיות. בחלקו השני של המפגש, ניכנס לנבכי מערכת השמיעה. נפרט על מבנה המערכת, נכיר את האיברים הקטנים ביותר בגופנו ונבחן את “גיל” השמיעה של כל אחד מאיתנו. בנוסף ננסה להבין איך האוזניים מאפשרות לבצע מיקום במרחב. לאורך המפגש נדגיש את יכולות מערכות החושים בבני אדם לעומת היכולות של יונקים אחרים. בואו לחוות את החושים שלנו דרך המוח, ולהבין את המורכבות האדירה של המוח באמצעות החושים אותם רובנו לוקחים כמובן מאליו. הירשמו עכשיו להרצאה מרתקת וחווייתית.

המוח השלם

התפתחות המוח בטבע (ממערכתה עצבים של חרק ועד מוח האדם), מעבר למודע (איך המוח שלנו ושל בעלי חיים גורם לשינויים פיזיולוגיים בלי שנהיה מודעים לכך במטרה להתאים לסביבה- חגבים שהופכים לארבה, סנכרון הליכה וכד’) ומה קורה כאשר המוח נפגע (פגיעות מוחיות וההשלכות ההתנהגותיות והתפיסתיות שהן גורמות).

שאלה עתיקת יומין המעסיקה את עולם חקר המוח גם היום היא- “מה גורם להתנהגות?”
תחומי מחקר רבים ניסו לענות על השאלה וחלק מהתגליות עשויות להפתיע אתכם.

בחלקו הראשון של המפגש ננסה להבין את ה”מוח השלם”, נביט על התפתחות המוח מחיות קטנות ועד לאדם. נקשר מבנים מוחיים לפעילותו של המוח, נבחן אילו גורמים יכולים לשנות התנהגות, החל מחרקים ועד לבני אדם.

בחלקו השני של המפגש נראה מה קורה כאשר המוח השלם שהכרנו נפגע, לשם כך נבחן מקרים מפורסמים של פגועי מוח ובכך נקשר בין נזק פיזי לנזק התנהגותי.

בואו לגלות איך המוח שלנו שומר על הסודות אשר גורמים לנו להיות עצמנו. הירשמו עכשיו להרצאה מפתיעה ומסקרנת.

הזמנת יום עיון